Cim Payne

Historien om Cim Payne

 

Jens Jensen – “Bonden fra Leestrup” – og sejrshesten Cim Payne er indvalgt i Travsportens Hall of Fame. 

 

Lars Donatzky er manden bag begge portrætter, der utvivlsomt vækker mange minder blandt de lidt ældre travfolk, som har oplevet Cim Payne, der i sin tid blev kåret som “60’ernes hest i Danmark”.

 

Cim Payne var egentlig var på vej til slagtebænken, da Jens Jensen købte hesten som 5-års for 5.000 kroner og siden vandt bunker af løb (78 i alt) med den skimlede vallak.

 

Mange kender sikkert historien om Cim Payne, der efter endt væddeløbskarriere var på vej til at blive solgt til England, men i sidste øjeblik blev reddet af en række hesteelskere med brygger Erling Larsen fra Saltum (Jørgen Larsens far) i spidsen, som lovede at passe hesten for tid og evighed uden vederlag af nogen art.

 

  • Cim Payne nåede i par med Jens Jensen at vinde løb på 12 forskellige baner i løbet af sin karriere.

Cim Payne

Den skimlede Cim Payne var Danmarks svar på legendariske Greyhound. Den vandt 84 løb i karrieren og blev kåret som 1960’ernes travhest herhjemme. Da den sluttede karrieren, var det som indehaver af flere opsigtsvækkende rekorder.

Da 1960’erne startede, var de tre hurtigtravere Tjavs med 141.250 kr, Onward Eagle med 136.175 kr. og Ruder Konge med 125.0785 kr. endelig gået til succesrigt angreb på præmierekorden fra 30’ernes heste Rex The Great (135.525 kr.) og Sonny Diamond (133.525 kr.). Onward Eagle var indehaver af Danmarksrekord med 1.16,9, sat i 1959 på Amager, mens sejrsrekorden vist nok stadig bestod på 61 sejre sat af Lauritz og Sonny Diamond, igen fra 30’erne.

I løbet af året 1960 overtog Ruder Konge rollen som mest vindende, og da den gik på pension som 12-års i efteråret 1963, var det med rekordpræmiesummen 260.340 kr. Samme år vandt Emigrant derbyet, og da den var færdig med at husere i 1966, var den blevet indehaver af præmierekorden med 265.400 kr.

På det tidspunkt var Cim Payne på toppen for Jens Jensen, og da Cim Payne sluttede sin karriere 12 år gammel på den sidste løbsdag i 1960’erne på Amager, var hesten både den mest vindende (305.605 kr.), den hurtigste (1.16,4) og den oftest sejrende i dansk travhistorie (84 sejre).

En mængde storsejre

Blandt Cim Paynes storsejre var Nationalløb 1963 i 1.23,5, Tårnby Kommunes Ærespræmie 1963, 64 og 65, bedst i tiden 1.20,0, Åbningsløb Amager 1965 i 1.23,0, Øresundspokalen i Malmø i 1965 og 1966, bedst i 1.20,4, Indlænderpokalen 1967 1.20,2, Mesterskab for Fyn 1963, Fødselsdagsløb i Skive 1964, Forskellige afdelinger af Otto Hallings Mindeløb (samlet sejr i 1966) og af Dyhrberg Trav-Omnium.

Den blev endvidere kåret som “Årets Hest” i København i 1963 og 1966, fire gange blev den udtaget til Skandinavisk Mesterskab, og her blev den bedste dansker med tredjeplads i 1965, og året efter blev det til en femteplads i samme løb i Stockholm.

I løbet af karrieren kom den hele 28 gange under 1:20, hvilket var rekord på det tidspunkt, og så nåede den at starte på 12 forskellige væddeløbsbaner (hvilket muligvis også var dansk rekord dengang).

Sammen med Jens Jensen udgjorde Cim Payne ved karriereslut travsportens oftest sejrende par, da de to i alt tog 78 sejre sammen. (Denne rekord slog Tarok og Jørn Laursen senere).

Skimmelfarven fra oldemor

Selvfølgelig blev Cim Payne betegnet den danske Greyhound med henvisning til den amerikanske verdensrekordholder (1.11,6 – 1938), der havde været så enerådende i USA i slutningen af 30’erne, at han kun startede i rekordforsøg. Ligesom Greyhound var Cim Payne nemlig skimlet og vallak.

Skimmelfarven kom fra oldemor Dreamer (født 1931), en amerikansk Volomite-hoppe, der blev importeret til Danmark i midten af 30’erne, og dennes datter Heaven Dream, der leverede syv skimler på otte føl i perioden 1951 til 1959.

Den første var Rocamadour ved franske Vulcain, og denne ustartede hoppe fik sit første føl i 1957 i Cim Payne, som Egon Fisker i Horsens opdrættede med Volomite-sønnen Joe’s Pride som far.

Volomite (altså både farfar og oldemors far) var en championhingst i USA, og Joe’s Pride blev det hurtigt i Danmark med stjerner fra første årgang med derbyvinder Tjavs (født 1953) og rekordholder Uffe Keilstrup (1.16,8) året efter.

 

Cim Payne endte med at blive rekordernes hest.

Startede karrieren hos Walther Kaiser

Lunden-championen Walther Kaiser erhvervede sig Cim Payne til sine storhesteejere, og fra starten i 1960 tegnede alt særdeles lovende.

Treårssæsonen gav fire sejre og tre andenpladser i ti starter, men så blev hesten voldsomt skadet og forsøget på at få ham på ret spor året efter mislykkedes.

Hesten tog én sejr, én andenplads og fire mindre placeringer dette år, og det er ikke en fejl, når der står, at hesten tjente 0 kr.

Samtlige præmier blev nemlig taget i de sølvtøjsløb, der kørtes for at skaffe travselskabet penge. Flere sølvsmede, bl.a. firmaerne Skaarup og Harald Hammers Sølvkælder, havde kronede dage på de tider, og hestene blev ikke belastet af præmierne. Til gengæld var det også ’smalhans for hesteejerne’.

Foudsigelsen

Cim Payne gjorde sidste start for Kaiser den 18. oktober 1961, hvor det blev til diskvalifikation for urent trav, og herefter skrev vist nok redaktøren Kaj Hansen i Væddeløbsbladet:

”Cim Payne, 1:25,6, er solgt til hr. Jens Jensen i Lestrup. Cim Payne var i forsæsonen i fjor en af vores mest lovende heste, men dens ben holdt ikke til arbejdet. Cim Payne vil nu faa et halvt aar i marken hos Jens Jensen, og den kan saa maaske komme igen som en god hest”.

Nu varede det mindre end to måneder, før Jens Jensen startede Cim Payne i Odense, men det var først i slutningen af april 1962, altså et halvt år efter, at Jens Jensen i Odense vandt sin første sejr med hesten. Inden året var omme, var man klar over, at Kaj Hansens forudsigelse blev overtrumfet. 12 sejre i 33 starter.

Men hesten var ikke altid renttravende, i øvrigt helt ligesom som en del andre Joe’s Pride-sønner med store bevægelser, og det blev nærmest en farce i et tiår, hvor man endnu ikke havde forladt diskvalifikation for urent trav.

I 1963 blev det til 17 sejre og 40.150 kr. i 41 starter samtidig med, at hesten 11 gange blev hængt ud for urent trav. Det viser givetvis lidt om den forskellige justits, at Cim Payne aldrig blev diskvalificeret udenfor København i denne sæson. Men kloge folk har gjort opmærksom på, at det også har sammenhæng med højrekørsel i både Aarhus og Odense på det tidspunkt, og at hesten var bedre den vej rundt.

Publikum gav aldrig Jens Jensen skylden, de var altid på hans side, og det store flertal fandt det festligt, når han satte de professionelle på plads.

Det var også en medvirkende årsag til, at Cim Payne dette år blev valgt til ”Årets Hest” imod derbyvinder og sportens tredje Triple-Crown vinder, Walther Kaisers Emigrant.

 

Cim Payne med Jens Jensen på vej mod sejren i et opgør på Jydsk Væddeløbsbane.

Nåede aldrig at vinde DM

Emigrant, Eminent, Fox Hanover, Firebird og Herold Samson var nogle af de heste, Cim Payne kom til at kæmpe med de kommende år, og når man ser hestens sejrsliste, kan man undre sig over, at han aldrig vandt et DM.

Måske et tilfælde, men det var også de år, hvor den i Sverige bosiddende danske læge Erik Friis fik sin amerikaner Rodney Key (Uno Swed) til start i DM, og Rodney Key var tre år i træk først i mål, det ene år dog diskvalificeret for urent trav. I 1964 var Cim Payne nr. to til Eminent og Aksel Pedersen, i 1965 startede Cim Payne med en fejl på 80 meter, før Jens Jensen forgæves jagtede DM-feltet.

Året efter gik han forrygende på andenplads i 1.18,3/2000 meter bag Rodney Key, der sænkede DM-rekorden 2,1 sekund pr. kilometer til 1.18,1, mens Cim Payne var ukampdygtig i juli 1967, og langt under standard var sit sidste DM-forsøg i 1968, hvor Herold Samson og Viggo Andersen vandt.

Læs også: Travsportshistorie.dk’s portræt af Cim Payne

Blev flere gange sendt hjem

Desværre blev Cim Payne ind i mellem bragt til start uden at være i orden, og det skete, at Jens Jensen blev sendt hjem med hesten med besked på at holde pause. Sådan var det før DM i 67.

Måske gik hesten sine bedste løb på Amager-banen, der vel på det tidspunkt var lidt mere gunstig for heste med svage ben, men han præsterede også at være bedste dansker flere gange i Skandinavisk Mesterskab.

Han vandt to gange den lange afdeling af Øresundspokalen i Malmø, og han ydede toppræstationer ved sin optræden på Moskva-arenaen i juli 1966, der gav to andenpladser i to heat på 19,9 og 20,2 over 1600 meter. Og ikke mindst huserede han i diverse storløb på de danske baner udenfor hovedstaden. Provinsmesterskab i Aalborg og Fødselsdagsløb i Skive som eksempler.

 

Mudderhest: Sejr i Otto Hallings Mindeløb langt foran Eminent og Walther Kaiser

Den danske rekord

Alt tyder på, at Cim Payne var allerbedst i 1966, hvor han vandt både finalen og den samlede sejr i Dyhrberg Omniet med Eminent på andenpladsen. I august-afdelingen søndag d. 28/8 havde han startfejlet 20 meter og kunne derfor ikke klare Eminent og Walther Kaiser. Eminent vandt på 1.20,1/2020 meter, mens Cim Payne fik noteret 1.20,2.

Det var oplagt, at Cim Payne var på dupperne, og Jens Jensen fik en anden privattræner, Carl Aage Præstegård (Hideal), med på ideen om et rekordforsøg. Mens Cim Payne allerede havde startet, skulle fireårshoppen Hideal ud senere på dagen. Dommerkomiteen gav lov til forsøget en time efter Cim Payne-løbet og bestemte samtidig, at Hideal skulle starte udenfor totoen i sit løb senere på dagen.

Rekordforsøget lykkedes. Cim Payne sænkede med 1.16,4 den danske rekord, som Uffe Keilstrup havde sat i Sverige 1964 med 1.16,8, og slog også den banerekord, den tiårige Onward Eagle med 1.16,9 havde sat for Palle Sperling i 1959. Hideal slog med 1.18,9 Fatals rekord for fireårshopper på 1.19,4.

Rekordforsøget blev beskrevet af Flemming Ettrup i Politiken med følgende ord:

 

De andre rekorder

De sidste par år af karrieren gik det efterhånden ned ad bakke, men Cim Payne kom fortsat på vinderpladsen ind imellem, og han skrabede penge og sejre ind til sine danske rekorder.

Jens Jensen havde siddet i sulkyen i 78 af vallakkens 84 sejre, også dette var rekord, ligesom hestens 28 væddeløb med rekord på 1.20 eller bedre.

Karriere i Danmark                                                              

Alder      År          Starter      1.              2.              3.              Indt. i kr.

3             60            10          4               3               0                5.000 kr.

4             61            9            1               1               4                      0 kr.

5             62            33          12             2               5               18.100 kr.

6             63            41          17             2               8               40.150 kr.

7             64            32           9              4               9               26.950 kr.

8             65            34          10             8               10              51.300 kr.

9             66            31           9              8               9                52.150 kr.

10           67            27          11             4               6                48.300 kr.

11           68            33           5              3              11               20.000 kr.

12           69            36           4              7              12               17.450 kr.

I alt                       286           82            42              74           279.400 kr.

Karriere i udlandet

8               65            1               1                                              8.100 kr.

9               66            4               1               2               1           17.105 kr.

10             67            1                                                 1            1.000 kr.

I alt i udlandet           6               2               2               1           26.205 kr.

Total                     292         84            44            75              305.605 kr.

Cim Payne var 60’ernes hest i Danmark, og derfor blev det aldrig helt tilgivet Jens Jensen, at han ville sælge sin øjesten til videre karriere i England.

Bryggeren Erling Larsen fra Saltum fik forpurret det, så hingsten nød sit otium i Nordjylland i stedet.

Af Travsportens Hall of Fame/Lars Donatzky  

 

Travets Hall of Fame • Dansk Travsports Centralforbund • Hestesportens Hus • Traverbanevej 10 • 2920 Charlottenlund
Tlf. (+45) 888 11 200 • Fax (+45) 888 11 211 • © DT