Saksholmvej 43 Smedjen

Saksholmvej 43 i 2003

Saksholmvej 43 Matr. 2m Anna Danielsen. Smedjen.

Smedjen lå ved siden af mejeriet og smeden hed Nielsen. Han var lille, bred og enkemand med mange børn, der nu var voksne. Den yngste, Erling, overtog senere smedjen. Han var sjov, glad og når han kom med varebilen, der var en cykel, læsset med jern, fløjtede han højt og med mange triller, næsten altid operettemelodier.

Ude i beslagskuret, blev hestene skoet. Smeden havde træsko på og når han skoede hestene, var han iført et kraftigt læderforklæde. Først blev de gamle sko brækket af og hovene renset og skåret til. Skoene lavede smeden ikke mere selv, de blev købt færdige i forskellige størrelser. Så tog han en der passede og varmede den op så den var gloende, og holdt den så med en tang ind mod hoven. Der hvor den brændte mærker, skulle der tages lidt mere af. Til sidst sømmede han skoen fast med søm der blev vegnet på ydersiden af hoven. Smeden kunne lave og reparere alt. Lodde spande, smede plovskær, reparere cykler, lægge jern på træhjul, reparere vandværker, sko heste, lægge vand ind i husene og meget ,meget mere. Men især reparere og det er rigtigt som der står i sangen, at hans hammer klang altid på ambolten når man kom forbi.

Men, men – hans dage var talte da bønderne først i halvtredserne begyndte at købe Ferguson traktorer og solgte hestene og dermed de gamle redskaber og vogne.

Traktorerne , de nye markredskaber og deres reservedele blev købt hos maskinhandlere.

Smeden mistede arbejde, var ikke længere uundværlig, og ilden på essen og klangen fra ambolten blev mere og mere sjælden.

Erling solgte smedjen , rejste til København og købte et ismejeri , der også blev indhentet af tiden. Lavede det om til købmandsforretning og da han og Else gik på pension, havde tiden også indhentet den lille købmand.

Den nye smed hed Danielsen og kom fra Stavnstrup. Han kunne reparere maskiner og skaffe reservedele hjem.

Men det der gav smør på brødet , var alle de centralvarmeanlæg der efterhånden skulle installeres nær og fjern.

Begge hans sønner Helge og Helmer blev udlært som smede. Danielsen er nu død og smedjen kunne ikke føres videre.

Fru Danielsen bor stadig i huset.(2004)

Huset blev vist bygget omkring år 1900 da det tidligere hus brændte. Der var vist mølleri her og møllen lå på bakken ved brugsen. Mølleren hed Jens Christensen og var en meget stor og kraftig mand. De havde en datter der hed Edith og rejste til Størlinge. Da de var rejst købte smed Niels Nielsen ejendommen og indrettede smedje her med svend og lærling. Han og hans kone Karen Nielsen fik følgende børn : Hans i 1905, Fanny i 1908, Ruth i 1910, Rigmor i 1913, Gertrud i1915, Erik i 1918, Margrethe i 1920 . Karen var tit syg når hun var gravid og fik derfor lavet et sengebord, så hun kunne sidde i sengen og sy tøj til  børnene. Men i 1922 døde hun i barselssengen efter fødselen af tvillingerne Jutta og Erling. Det ramte smeden hårdt, og mange tidlige morgener så man ham  i den sydlige ende af byen,  i lang lang tid stå og stirre ud over vandet –  i dybe tanker.

Folketælling i 1930 Lestrup, matr. nr. 2 m.fl., nr. 383, Smedien, Saksholmvej 43

Navn:

Alder:

Civilstand:

Stilling i husstanden:

Erhverv:

Fødested:

Niels Nielsen 20-12 1879 E Husfader Smed Storeheddinge
Ruth Nielsen 19-4 1910 U Husbestyrerinde Kongsted
Erik Nielsen 29-6 1918 U Barn Kongsted
Margrethe Nielsen 26-8 1920 U Barn Kongsted
Erling Nielsen 10-10 1922 U Barn Kongsted
Jutta Nielsen 10-10 1922 U Barn Kongsted